Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Professional de Villablanca col·labora amb la Universitat i el Col·legi Professional de La Rioja

Ha participat en el Seminari d'Ètica i Treball Social de la Universitat i el Col·legi Professional de Treball Social de La Rioja

 
Elisa Abellán, Treballadora Social de Villablanca Serveis Assistencials que exerceix a la Unitat d'Hospitalització Especialitzada per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI) i al Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI), en qualitat de Presidenta del Consell de Deontologia Professional (CDP) del Col·legi Professional de Treballadors Socials i Assistents Socials de Catalunya (TSCAT) i com a membre d’altres òrgans de reflexió ètica, ha participat el passat 20 de març a la sessió inaugural del “Seminario de Ética y Trabajo Social” que organitza conjuntament la Universidad de La Rioja i el Colegio Oficial de Trabajo Social de La Rioja. Hi van participar també del Colegio Professional de Trabajo Social de Madrid i del d’Aragó, membres del seus comitès. Aquest seminari es programa amb periodicitat mensual i està liderat pel Departament de Ciències Humanes mitjançant la Dra. Olaya Fernández.
 
La jornada va transcórrer amb una presentació sobre els òrgans de participació i reflexió ètica de les diferents comunitats autònomes i un taller de resolució de dilemes ètics. Van participar unes 60 persones entre professionals i alumnes del Grau en Treball Social.
 
Catalunya destaca per tenir col·legiats al voltant de 5.600 professionals front els 4.500 de Madrid i els 400 de La Rioja i per ser pioners en la creació i implementació d’aquests consells de deontologia professional que funcionen des de fa 28 anys, front els altres que no superen els 4 anys. També per comptar amb altres espais, com els Comitès de Bioètica Assistencials, el Comitè de Bioètica de Catalunya, el Comitè d'Ètica en Serveis Socials de la Generalitat i els Espais de Reflexió Ètica (ERESS), que ells no tenen.
 
Aquestes trobades permeten visualitzar aquests òrgans a la vegada que generar sinergies que enriqueixin a totes les parts al posar el comú les múltiples experiències.
 
La segona part de la jornada va consistir en un taller de casos a debatre on es va posar de manifest la necessitat de generar una cultura proactiva de reflexió i metodologia ètica entre els professionals i entre els alumnes de Treball Social. Es va posar de manifest la dificultat de prendre decisions en situacions dilemàtiques i la tendència a formular i utilitzar la mateixa metodologia que quan exerceixes com a professional en actiu. Manca una cultura proactiva en la deliberació ètica i cal participar en aquests espais de formació per tal de sensibilitzar sobre aquesta necessitat.
 
El treball social és una professió amb gran contingut ètic al tractar amb persones en situació d’especial vulnerabilitat i amb una realitat canviant que ens exigeix repensar el què fem i per què ho fem en la cerca del benestar i justícia social de les persones que atenem.

Galeria d'imatges FPM

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES