Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’ Institut Pere Mata desenvolupa la Plataforma d’acció comunitària Siempre Contigo

 
L’Institut Pere Mata conjuntament amb la Fundació Institut de Robòtica per a la Dependència, la Fundació Ave Maria i la Universitat Rovira i Virgili han desenvolupat la Plataforma tecnològica innovadora d'assistència avançada i de proximitat Siempre Contigo, que permet donar suport a persones amb un problema de salut mental.
 
La plataforma ofereix un suport individualitzat a la persona que pateix una malaltia mental, empoderant-la i que pivota en tres eixos bàsics:
 
- gestió integrada d’aspectes relacionats amb la seva malaltia, com la gestió i coordinació de les visites mèdiques mitjançant un sistema d’agenda/calendari.
 
-  gestió d’aspectes relacionats amb les seves habilitats, competències i preferències, centralitzant la informació d’activitats que es realitzen en la comunitat en funció dels interessos que ha explicitat, (cursos i tallers que es realitzen en centres cívics, cursos de capacitació laboral, activitats dels clubs socials, etc).
 
- prevenció en salut mental mitjançant la detecció del risc de desestabilització clínica, del risc d’aïllament social i de l’aparició d’ideació suïcida. S’ha utilitzat un sistema d’enquestes periòdiques que segons de les respostes donades, activen escales clíniques que el pacient respon. En funció dels resultats es genera una alerta en l’ordinador de l’infermer/a del Centre de Salut Mental en el qual el pacient realitza el seguiment. La informació es complementa amb uns sensors instal·lats en l’habitatge, prèvia autorització de la persona usuària,  que poden monitorar elements de la vida quotidiana, (si disminueix el moviment del pacient en el domicili, o si no obre la nevera de manera habitual). Això permet que els professionals puguin intervenir de forma proactiva, millorant la situació clínica, evitant ingressos hospitalaris, etc
 
La plataforma Siempre Contigo facilita una intervenció ràpida dels serveis de salut en situacions d’empitjorament clínic del pacient, millora  la coordinació de totes les entitats que participen en la seva atenció (Serveis de Salut, Serveis Socials, d’inserció laboral, Clubs Socials, Associacions d’usuaris i familiars, etc), permetent la participació activa en el seu entorn social, millora la qualitat de vida, afavorint la lluita contra l’estigma i  que la persona amb una malaltia mental desenvolupi el seu projecte de vida.
 
En el projecte pilot han participat persones usuàries dels Centres de Salut Mental de Reus i de Valls de l’Institut Pere Mata, que han realitzat aportacions que han afegit valor a l’eina.
 
El projecte Siempre Contigo ha resultat seleccionat en la Convocatòria  de la Secretaria de Estado para la Agenda 2030 per a la realització d'activitats relacionades amb la promoció i implementació de la Agenda 2030.
 
El 21 d’octubre es va realitzar la presentació de la plataforma a la Coordinadora d’Associacions de familiars i usuaris, a l’Associació Ment i Salut La Muralla de Tarragona i l’Associació Salut Mental Francesc Tosquelles de Reus (l’Associació Porta Oberta de Valls va excusar la seva presència), amb una rebuda molt positiva, fent èmfasi que en la societat actual les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits i han de poder ser útils per a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per una malaltia mental.

Galeria d'imatges FPM

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES