Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Maladaptive personality traits in patients with recent-onset psychosis

 
Les emocions negatives i la introversió entre els trets de la personalitat més prominents en les persones que recentment han patit un trastorn psicòtic
 
  • Ho conclou un estudi de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili - CERCA (IISPV-CERCA), l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, la Universitat Pompeu Fabra, el Ciber en Salut Mental (CIBERSAM) i la Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • L’equip que ha fet possible la investigació assenyala la importància d’avaluar la personalitat ja a les primeres etapes del trastorn per millorar les intervencions terapèutiques
Un estudi de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili - CERCA (IISPV-CERCA), l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, la Universitat Pompeu Fabra, del Ciber en Salut Mental (CIBERSAM) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) determina que, en persones que tenen un trastorn psicòtic, els trets de personalitat que dificulten l'adaptació a la vida diària són més prominents que en la població general. Segons aquesta investigació, destaquen la presència de freqüents i intenses emocions negatives ja a l’inici del trastorn psicòtic, així com una major tendència a la introversió i a evitar les experiències socials. Aquest últim aspecte pot comportar que aquestes persones tinguin una xarxa social reduïda i que, per tant, el  suport social i emocional que reben també sigui limitat. Tot això repercuteix negativament en aquest factor, que és considerat fonamental per protegir la salut mental.
 
Per aquest motiu, l’estudi assenyala la importància de tenir en compte aquests aspectes de la persona tot avaluant la personalitat ja a les primeres etapes del trastorn i tot realitzant intervencions psicoterapèutiques d'alta intensitat, més específiques i personalitzades. Fins ara la relació que existeix entre aquestes característiques de la personalitat i els trastorns psicòtics d'inici recent ha estat poc estudiada, malgrat la importància que pot tenir a l’hora de desenvolupar estratègies de prevenció i d’intervenció precoç.
 
Per fer l’estudi, l’equip investigador ha comparat les característiques de personalitat entre 102 persones que han presentat recentment un trastorn psicòtic (i que han estat tractades a la Unitat de Psicosi Incipient de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus) i 116 persones de la població general. Cal tenir en compte que 1 de cada 100 persones presenta un trastorn psicòtic, segons dades del Ministerio de Sanidad del 2021.
 
Carmen Miralles, psicòloga clínica que està duent a terme la tesi doctoral en aquest àmbit i primera autora del treball, explica que “la personalitat és el conjunt de comportaments, pensaments i emocions característic de cada persona que configura la seva manera de ser, i en la seva formació hi intervenen tant factors biològics com ambientals”. A més, remarca la importància d’estudiar la personalitat, perquè es coneix l'estabilitat dels trets de personalitat al llarg del temps, des de les primeres fases de la psicosi.
 
Referència bibliogràfica: Miralles C, Alonso Y, Algora MJ, López-Sánchez L, Sánchez-Gistau V, Vilella E, Baillès E, Gutiérrez-Zotes A, Martorell L. Maladaptive personality traits in patients with recent-onset psychosis: A case-control study  using the Personality Inventory for the DSM-5 (PID-5) Schizophr Res 2023 Feb; 252: 216-224 DOI: 10.1016/j.schres.2023.01.015.  PMID: 36669345.

Galería de Imágenes FPM

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS