Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El CET de la Fundació Pere Mata incrementa un 15 % la plantilla gràcies a una nova màquina 

 
  • La màquina automatitza processos i permet incorporar més persones a les línies de producció
  • Alhora, la nova màquina permet formar diverses persones a la vegada en muntatge industrial, millorant les competències de les persones que fan el curs
  • Nous perfils amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) i l'envelliment de les persones que treballen al CET, propers reptes dels serveis laborals de la Fundació 
 
La Fundació Pere Mata incrementa aquest any un 15 % la plantilla del Centre Especial de Treball (CET) després d’haver adquirit una nova màquina que automatitza processos de muntatge industrial i permet formar diverses persones a la vegada. En total, fins al mes de setembre es contractaran 14 persones, totes amb problemàtica derivada d'un trastorn mental sever i amb edats compreses entre els 26 i els 54 anys.

Totes aquestes persones han superat el curs de “Muntatge i emmagatzematge de productes auxiliars de la indústria”, realitzat per la mateixa Fundació i utilitzant la màquina nova esmentada. El Grupo Inserta de la Once ha finançat el curs de 165 hores (35 hores teòriques i 130 hores pràctiques), que van realitzar un total de 18 persones (10 homes i 8 dones) entre el 14 d’abril i el 31 de maig.

Ana Isabel González, una de les persones contractades ha dit que "estic contenta amb la preparació inicial, amb el suport i el contracte".

Per la seva banda, Maria del Prado Sanz, també beneficiària d'aquest programa, ha tingut paraules d'agraïment perquè essent "dona, amb 60 anys i amb malaltia mental, ara tingui aquesta oportunitat", i ha dit que el curs li ha permés agafar hàbits i rutines i estar il·lusionada i motivada.

L’automatització de processos de muntatge industrial que realitza la màquina que s’ha adquirit facilita la feina a desenvolupar en l’àrea de manipulats i permet incorporar més persones a les línies de producció. Actualment el CET té 35 clients i una facturació directa de 2,5 milions d'euros, segons a explicat Ivan Garcia, cap de producció. Concretament, la màquina és una embossadora que permet embossar 12 bosses per minut amb peces per muntatge industrial. Aquest fer permet ser més competitius i assumir nous encàrrecs, que es tradueix en mantenir o incrementar la plantilla del.CET, com ara.

L’altre objectiu important que compleix la nova màquina és formar persones en sistemes de producció automàtica i línies de producció continua. En ser la formació eminentment pràctica ajuda a millorar les competències laborals en el sector industrial de persones amb trastorn mental sever, i facilita el seu accés al món laboral.

El muntatge industrial és la divisió del CET de la Fundació Pere Mata que ocupa més persones i que genera més feina. Les altres àrees d’actuació són neteja, restauració i paisatgisme. En total el CET ocupa 90 persones amb diagnòstic de trastorn mental server i 16 persones tècniques entre monitors i caps de servei.

Noves realitats per als serveis laborals del CET

La nova màquina i la formació que permet realitzar ajuda els serveis laborals del CET  a preparar-se pels canvis que s’estan anunciant, pel que fa a les persones que arriben al centre amb diagnòstics que fins ara no es trobaven i pel que fa a l’envelliment de les persones treballadores.

En aquest sentit, el Servei Prelaboral de la Fundació s’ha trobat que actualment un 19% de les persones que li arriben són persones amb diagnòstics del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), un perfil desconegut fins fa poc en aquest servei. "Aquest fet obliga a adaptar les actuacions del servei al nou perfil, ja que acostuma a ser més jove i té menys experiència", segons a explicat Consol Franch, coordinadora del Servei Prelaboral. En aquest sentit, cal recordar que el Servei Prelaboral té per objectiu dotar d’hàbits, habilitats i competències laborals persones amb trastorn mental sever per tal que puguin incorporar-se al món laboral, ja sigui via el centre especial de treball o en l’empresa ordinària.

L’altre canvi que els serveis laborals del CET estan treballant és l’envelliment de les persones treballadores, que planteja l’abordatge de la seva jubilació. En aquest sentit, la Fundació està realitzant un projecte pilot d’envelliment prematur finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat i que aborda dues realitats: la de persones que no han cotitzat suficientment i que hauran de treballar per complementar la seva pensió, i la de les persones que s’han de jubilar i que hauran d’adaptar les seves rutines a la nova situació de jubilació. En ambdós casos, professionals de la Fundació realitzen un acompanyament a les persones que es troben en alguna d’aquestes situacions, ha explicat Rocio Martín, psicòloga de l'Equip Multidisciplinar de Suport de la Fundació.

 
 
 

Galeria d'imatges FPM

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES