Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Segon fòrum social de la cura

 
El passat 6 de maig de 2023 es va celebrar la segona edició del Fòrum Social de la Cura, impulsada per la Xarxa pel Dret a la Cura. Aquest té per objectiu impulsar la transformació social i política necessàries per una experiència de cures més justa i digna per a tothom. Com a novetat, aquesta trobada es va celebrar de manera simultània a quatre ciutats del país: Tarragona, Lleida, Salt i l’Hospitalet de Llobregat. El lloc de realització al nostre territori va ser l’aula Magna del Campus Catalunya amb un nombre d’inscrits de més de 150 persones.
 
Elisa Abellán, professional de Villablanca, va formar part del comitè organitzador representant de l’àmbit de la salut mental i discapacitat i la iniciativa va estar liderada per la Dra. Ramona Torrens de la URV.
 
La Xarxa pel Dret a Cura és una organització ciutadana que lluita per al reconeixement del Dret a la Cura i la creació d’un Sistema Nacional de Cura. S’organitza amb grups de treball diversos, hi participen persones de diferents col·lectius i organitzacions,.
 
El Fòrum Social de la Cura, celebrat per primera vegada a Barcelona el 12 de març de 2022, va aplegar més de 350 persones i va tenir per objectiu obrir un espai de trobada, diàleg i reflexió ciutadana entorn la cura, per potenciar el coneixement mutu, entrellaçar la diversitat d’agents i projectes protagonistes de la cura a la nostra societat, i identificar les necessitats, reptes i elements que tenen en comú. I amb un horitzó més enllà, vol impulsar un canvi en el model d’organització social de la cura que parteixi del reconeixement del dret a la cura.
 
En aquest marc, es va arribar al consens d’assenyalar la necessitat urgent de que els treballs de cura estiguin millor distribuïts, ja que ara recauen desproporcionadament en les famílies i especialment en les dones. Això, es va evidenciar sobretot durant els confinaments de la pandèmia, durant la qual també es va posar de manifest la urgència política de transformar el model actual d’organització social de la cura. Hi ha la percepció de que estem sota “un sistema que, malgrat la centralitat de la cura, no la posa en valor, ni li atorga reconeixement social ni econòmic”.
 
 
El Fòrum Social de la Cura ha tret un decàleg que vol ser una reivindicació i un compromís col·lectiu per promoure aquest canvi. Aquest recull deu propostes sobre les principals necessitats i demandes per garantir el Dret a la Cura des dels valors de la justícia social, la dignitat, l’equitat i la diversitat. https://dretacura.bcn.coop/wp-content/uploads/2022/04/Manifesto_ForumSocialCura_CAT.pdf
 
Esperem hi hagi un tercer fòrum i que les persones interessades puguin unir-se a la lluita!.

Galeria d'imatges FPM

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES